Tips för namngivningsceremonin (borgerlig namngivning)

Man kan fira en namngivningsceremoni på många sätt, men det alla ceremonier har gemensamt är välkomsten av en ny bebis in i familjen. Ofta firas denna tillställning med den närmaste familjen, men vissa gillar att slå på stort genom att bjuda in alla de känner! Vilket man än väljer så är en namngivningsceremoni någonting fint och roligt som brukar uppskattas av många!

 

Så kan en namngivningsceremoni se ut:

  • Välkomsttal: Det är ganska vanligt att föräldrarna till barnet börjar namngivningsceremonin med ett välkomsttal till alla gästerna. Det kan vara ett kort och snabbt tal eller ett längre mer hjärtevärmande tal, det bestämmer man såklart själv. 
  • Namnet: Efter lite mingel (eller till och med under middagen) kan man göra avslöjandet av barnets namn. Såklart kan man ha berättat barnets namn sedan innan för alla, och namngivningsceremonin är endast för att fira detta, men man kan också ha hållit det hemligt för att få allas reaktioner. Om namnet har någon betydelse är det här man kan förklara det också.
  • Fadder: Många berättar även under ceremonin vem som kommer att bli fadder till barnet. En fadder är någon som ger lite extra stöd till barnet om det någonsin behövs, kanske om barnet har något de vill prata om men inte vill ta upp det med föräldrarna. Detta kan också vara en överraskning som man väntar med att berätta om till namngivningsceremonin, men då mest för att få se fadderns/faddrarnas reaktion!
  • Symbolhandlingar: Detta är inget måste, men så som dopet har handlingen att hälla vatten över bebisens huvud kan man under namngivningsceremonin ha en symbolisk handling som förklarar att “nu är det skrivet i sten”. Det kan vara att hälla vatten över huvudet, eller sätta en blomkrans på barnet, vissa planterar till och med ett träd åt barnet så de två kan växa tillsammans till gammal ålder. 
Mer att läsa  10 roliga lekar till barnkalaset

 

Andra tips:

  • Skriv ett program över vad som kommer hända under ceremonin så gästerna kan hänga med i vad som kommer hända härnäst. 
  • Gör ett bildspel från graviditeten, förlossningen och bebisens första tid i livet så gästerna kan se hela utvecklingen.
  • Be far- och morföräldrar att skriva något litet till barnet, för även om barnet inte kommer komma ihåg det så kommer ni som föräldrar alltid göra det. Man kan då även spela in så barnet kan se videon när han/hon blir äldre. 
  • Köp ett fint smycke med barnets namn på som han/hon kan använda senare i livet. Sådana saker uppskattas inte alltid först, men kommer att uppskattas när barnet är i eller förbi tonåren.
  • Ha ett tema på ceremonin. Antingen en färg, en sak eller någonting som påminner er om bebisen. 
  • Ta massa bilder, speciellt på bebisen och gästerna. Sedan kan man sätta in alla de bilderna i en scrapbook och påminnas ofta om den tiden. 
  • Vid en namngivningsceremoni får man inget fadderbevis som man vanligen får av kyrkan. Dock finns det att köpa online, vilket alltid är en trevlig present till faddern!

Avslutning:

Tyvärr kommer bebisen inte att komma ihåg namngivningsceremonin när han/hon växer upp, men det betyder inte att man inte ska göra den så unik och speciell som möjligt för alla andra. Ceremonin är ju till för ankomsten av ett barn, ett helt nytt liv, och det är alltid värt att fira.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.