Skrikande bebis – Varför skriker barn?

När det kommer till bebisar finns det begränsade sätt för dem att kommunicera med alla runt omkring dem. Ibland skrattar dem, ibland gråter dem, men för det mesta så skriker dem när de vill ha någonting eller när någonting är fel. Tyvärr finns det ingen garanti att man som förälder kommer förstå vad bebisen menar, och då kan det vara så att man behöver lite hjälp på vägen!

 

Alla barn skriker:

Bebisar reagerar utåt baserat på deras behov. Om  barnet är hungrigt så kommer han/hon reagera på något sätt som leder till att han/hon blir matad. Som sagt då har barn begränsade sätt att kommunicera genom, och att skrika är ett av de sätten. Därför är det viktigt att du som förälder inte blir alltför rädd eller orolig så fort din bebis börjar gråta. Alla bebisar skriker också olika mycket. Vissa skriker inte alls, andra bara ibland, och vissa skriker flera gånger om dagen. 

 

Anledningar till varför bebisar skriker:

Som nämnt tidigare kan bebisar skrika då de är hungriga. Att sätta fasta tider för bebisar är nästan omöjligt, man lever efter bebisens behov det första månaderna till året, så när bebisen känner hunger kan det leda till upprörda och arga känslor. Till och med vissa vuxna reagerar på det sättet när de är hungriga!

 

Bebisen kanske har ont i magen. Detta är kanske det första man tänker på som förälder när ens bebis börjar skrika, men det betyder inte att det är fel. Man kan alltid testa att lyfta upp bebisen och lite lätt knacka/bulta bebisens rygg för att se om han/hon behöver rapa. Ett annat populärt trick är att lägga bebisen på ryggen för att sedan ta tag i benen och “cykla” fram och tillbaka med benen innan man trycker upp dem mot bröstkorgen. Att “cykla” med benen sätter fart på gaserna i magen och att trycka (inte för hårt) dem mot bröstkorgen öppnar upp för att släppa ut den gasen. Gaser kan efterallt komma från alla håll!

Mer att läsa  Min bebis sover mycket, är det bra eller dåligt?

 

Att skrika kan också medföra en sorts obehagskänsla. Om bebisen tycker att han/hon ligger fel, eller har snott in sig i filten eller i kläderna så kan han/hon börja skrika för uppmärksamhet. Förhoppningsvis förstår ju någon att bebisen är väldigt obekväm!

 

Det kan också vara så att bebisen är för varm eller för kall. Utan ett sätt att själv ta av sig eller klä på sig mer återgår bebisen till det lättaste sättet att få uppmärksamhet; genom att skrika. Denna anledningen kan vara den svåraste att förstå då man inte alltid ser att bebisen är kall eller varm. Ett tips är att se om bebisen är väldigt röd på kinder, öron och nacke då värme samlas där mestadels, eller så känner man på händerna eller fötterna om bebisen är kall då det är de kroppsdelarna som visar vår temperatur tidigast. 

 

Saker du kan göra för att hjälpa:

Det är inte lätt att veta vad man kan göra för att hjälpa till, men här kommer några tips som alltid är värda att testa. 

 

Ta barnet till dig och håll det nära. Ibland hjälper en lugn och värmande kram, eller så ser den till att lugna barnet tillräckligt så att du som förälder får chansen att tänka över vad som kan vara fel. Ibland hjälper det också att låta barnet vara en stund. Om han/hon skriker i din famn kan det hjälpa att ge lite utrymme istället för mer närhet. 

 

Att gå ut och gå en runda kan också hjälpa. Frisk luft, lätt vaggande från vagnen och lite olika ljud från naturen som distraherar har nog aldrig skadat någon. 

Mer att läsa  Mitt barn sover dåligt - vad kan jag göra?

 

Om skrikandet inte kommer från en av de anledningarna som nämndes innan så kan det istället handla om att bebisens nya tänder är på väg in. Då kan det hjälpa att bebisen får suga på någonting mjukt som en snuttefilt du inte är rädd om eller en ren trasa, som såklart inte använts för att städa innan. Att filten eller trasan är kall hjälper också då det minskar smärtan i tandköttet. 

 

Som sagt så skriker och gråter barn hela tiden, och av en massa olika anledningar. Det är inte lätt att veta vad bebisar vill, då de inte kan verbalt kommunicera med oss, men ge några av våra tips en chans och se om det hjälper. Och oroa dig inte över att göra fel första gången, alla är vi barn i början!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.