Vad ska du tänka på när du reser med spädbarn?

Att resa med spädbarn kan vara stressigt. Det finns många förberedelser som behöver göras så att resan ska bli så bekväm och lätt som möjligt, och just därför kan man behöva hjälp på vägen för att veta vad som faktiskt behövs ha med på en resa med ett spädbarn!

Inför resan:

Det viktigaste inför resan är såklart att kolla så att alla vaccinationer gjorts. Detta kan vara bra att göra några månader innan resan så att allt kan bokas in i tid. Det är därför bra att besöka sin BVC och prata med en barnmorska så ni kan få reda på vilka vaccinationer som faktiskt behöver bokas in. 

Att flyga med barn:

Att flyga med barn kan kännas lite läskigt första gången, speciellt eftersom man vill att allt ska gå så smidigt som möjligt. Tyvärr kan vi inte alltid bestämma över sådana saker, men vi kan alltid underlätta resan på ett eller annat sätt.

När man flyger mellan tidszoner med barn så stör man dygnsrytmen i kroppen, och även om en vuxen människa kan hantera detta så kan oftast inte barn hantera det. Och eftersom man inte vill att bebisen ska sova hela dagen och hålla alla vakna hela natten är det bäst att låta bebisen sova hela resan om ni kommer fram på förmiddagen och sedan istället försöka hålla bebisen vaken hela resan om ni kommer fram på kvällen. Att hålla bebisen vaken kan vara svårare sagt än gjort, men om man tar med sig böcker att läsa, leksaker och andra prylar som kan distrahera den lilla bör det inte vara något stort problem!

Mer att läsa  Skrikande bebis – Varför skriker barn?

Saker du borde ha med som “hjälp” i ditt handbagage på planet är: extra ombyte, varmare kläder då det ofta är kallt på flygplan, ett paket våtservetter, extra blöjor, någonting att leka med samt tomma pipmuggar eller någonting att hålla vätska i. Såklart får du inte ha en fylld vätska med genom säkerhetskontroll men du kan nog köpa någon sorts dricka att fylla muggen med efteråt eller på planet. 

Tryck i öronen:

Någonting vi alla kan känna igen oss i är det obehagliga trycket i öronen vi kan få när landet stiger eller landar. Och som vuxna vet vi att vi kan gäspa eller hålla för näsan och blåsa ut luft genom den, men små spädbarn varken vet eller kan göra det. Trycket i öronen för dem kan kännas väldigt obehagligt, men det finns knep för att lösa problemet. När planet startar och landar kan man testa stoppa en napp i bebisens mun, med hjälp av sugeffekten från nappen så minskar man trycket i öronen. Då fungerar även att suga på en pipmugg, eller till och med att amma. Men om man känner sig osäker på att amma bland folk fungerar nappen och pipmugg lika bra! 

Det finns speciella öronproppar designade för att tryckutjämna, och om barnet är lite äldre är även detta någonting att testa. Men ofta vid det laget är barnet stort nog att använda tekniken där man gäspar eller sväljer flera gånger. 

Att åka bil med barn:

Långa bilresor med barn kan ta mycket längre tid än vad man förväntade sig från början, så räkna in några extra timmar till när ni ska vara framme vid er destination. Det kan handla om allt från extra kisspauser för lite äldre barn till extra matpauser för mindre barn. 

Mer att läsa  Mitt barn sover dåligt - vad kan jag göra?

Se till att ha med kuddar i bilen som barn kan sova på, om de vill ta en tupplur eller om ni reser sent på kvällen eller till och med över natten. 

Om ni åker till ett annat land med flygplan men ska hyra en bil är det bra att ta med egna bilbarnstolar som man monterar bakåtvänd i framsätet. Detta ska barn upp till 4-5 årsåldern använda, men i många andra länder säljer de endast bilbarnstolar som är monterade framåtvända. Och det skulle väl vara surt att köpa en bilbarnstol som ni endast kan använda på semestern innan ni måste göra er av med den!

Det är inte alltid lätt att resa med barn, speciellt inte spädbarn, men så länge man är ute i god tid, är förberedd och har en positiv inställning ska nog allt gå bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.