Min bebis vill inte äta – vad gör jag?

Kniper ditt barn igen munnen när du försöker mata med skeden? Oroa inte dig! Det är naturligt och nästan alla barn kommer någon gång att matvägra. Men hur ska man agera när det sker och hur får man sitt barn att vilja äta?

Att lära sig äta

Att äta är något av det mest grundläggande och väsentliga i våra liv, utan mat så dör vi. Men att lära sig äta sker inte automatiskt, utan är något som barn måste lära sig. De första veckorna i barnets liv är ätandet instinktivt. Därefter påbörjas en lång inlärningsprocess där barnets alla sinnen, kommunikation och oralmotorik ska samspela för att prova mat i allt mer komplexa smaker och konsistenser. Att lära sig äta tar för ett barn, med en typisk utveckling, tre till fyra år. Men precis som med all utveckling, sker det i olika tempo för alla barn och man får testa sig fram med nya smaker, konsistenser och metoder för att se vad som fungerar bäst för sitt barn. 

En naturlig matvägran

Det finns flera orsaker till ätsvårigheter hos barn och det är inte alltid så lätt att finna en anledning. Ofta är det en sensomotorisk orsak som ligger bakom ätsvårigheter, men det finns också en naturlig fas i barns ätutveckling när det är vanligt att de blir mer och mer skeptiska till olika sorters mat. Men om du oroar dig för att ditt barn inte får i sig tillräckligt med mat så ska du kontakta din BVC för tips och råd.

Det är viktigt att inte tvinga i barnet mat utan lusten att äta går, precis som aptiten, i vågor. Att ditt barn bara vill röra pastan ena dagen och majsen den andra är därför inget konstigt, utan det är barnets sätt att testa olika smaker och konsistenser och ibland är lusten inte alltid där för maten. Ibland kan det vara så enkla anledningar som att barnet inte har någon aptit just då, har ont i magen eller känner sig stressad. Alla de faktorer som spelar roll när du vill äta och inte, är precis samma för ditt barn. Om barnet inte vill äta under en period kan du ge välling eller gröt. Små barn klarar vanligtvis av att reglera sitt matintag på egen hand. 

Mer att läsa  Hur ska jag äta under och efter min graviditet?

Vad ska man göra när ens barn matvägrar?

Försök att inte stressa upp dig, det gör bara att barnet känner sig stressad vilket i sin tur kan skapa en negativ upplevelse kring mat. Ett bra motto att påminna sig om är: Barnet ska komma till maten – inte tvärtom. Prova att locka barnet genom att experimentera med olika färger, konsistenser, smaker och roliga upplägg. Prova också att ge vid olika tider på dygnet. 

Ge ditt barn god mat med mycket smak, det finns ingen logik i att ge barn mat som knappt smakar någonting. Våga testa nya smaker för att se vad ditt barn gillar. Och att barn spottar ut den maten de äter dem första gångerna är helt normalt, det behöver inte betyda att de inte tycker om maten. Utan ofta handlar det istället om att de håller på att träna upp sin oralmotorik, de lär sig att äta helt enkelt. 

Att äta tillsammans är något som skapar matlust. Se till att göra matstunden till en trevlig stund, där ni sitter ner och äter tillsammans och umgås. Va närvarande. Men ge inte maten för stort fokus. Det bästa att göra om det krånglar med maten och ditt barn matvägrar är att lägga noll fokus på maten. Res dig upp och hämta något ur kylen eller fixa lite med disken. Då kanske ditt barn får för sig att själv utforska det som finns på tallriken. Och låt det få bli kladdigt. Låt ditt barn få klämma och känna på maten och prova sig fram för att på egen hand upptäcka maten och hur man ska äta. 

Mer att läsa  Mitt barn sover dåligt - vad kan jag göra?

Ha tålamod. Det kan ta tid, men det viktiga är att inte stressa det fram utan låta barnet upptäcka maten i sin egen takt. Mat ska ju vara något kul och det är viktigt att få en bra relation till mat tidigt i livet för att få en bra matglädje resten av livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.