För- och nackdelar med BLW (Baby Led Weaning)

Om du som förälder har börjat intressera dig för BLW, eller Baby Led Weaning, som det heter, har du antagligen frågor både kring hur det fungerar men kanske framförallt vad fördelarna samt nackdelarna med BLW är. Väger fördelarna upp för de nackdelar som finns? Eller överväger nackdelarna tillslut ändå? Det får du själv såklart bestämma, vi är endast här att dela med oss av de för- och nackdelar vi hittat för att göra ditt val lättare.

Vad är BLW?

Först är det viktigt att veta vad Baby Led Weaning är innan man börjar använda det. I stora drag är BLW när du som förälder låter ditt barn äta samt utforska mat på egen hand. Du ska helt enkelt inte mata barnet när det är dags att introducera mat, utan du ställer fram barntallriken och låter barnet själv plocka bland maten, känna texturer samt äta det han/hon själv vill från tallriken. BLW handlar alltså om att väcka barns nyfikenhet kring mat, samt ge dem välbehövliga färdigheter till senare år. 

 

Nackdelar:

Det finns nog nackdelar med alla metoder att uppfostra sina barn, ingen metod kommer att vara perfekt. Här är några nackdelar med BLW:

 

  • Till en början kommer BLW leda till väldigt mycket städning efter maten. Barn älskar att kasta sin mat runt omkring sig, samt att greppet inte är helt utvecklat vid tidig ålder, och eftersom din uppgift är att låta barnet lära sig själv bör du inte ingripa alldeles för ofta. Detta leder ofta till en del städning, vilket är bra att förbereda sig för.
Mer att läsa  Min bebis vill inte äta - vad gör jag?

 

  • Att dela maten i stavar eller tillräckligt små bitar är extremt viktigt. Eftersom barnet själv plockar upp maten, och inte kan dela den, är det viktigt att bitarna är små – så barnet inte sätter i halsen. Det kan bli en obehaglig upplevelse för både dig och ditt barn annars!

 

  • Bebisar i sexmånadersåldern har stort behov av järn, vilket innebär att BLW metoden inte ofta föredras då det finns en risk att bebisen inte får i sig tillräckligt med järn. Den mat som innehåller järn kan vara svår för barn att själva plocka upp och äta, vilket gör det viktigt för dig som förälder att hålla koll på hur mycket järn ditt barn får i sig.

 

Fördelar:

Det har inte gjorts allt för mycket forskning kring fördelarna med BLW, men här är några av dem som kanske övertalar dig att testa BLW metoden.

 

  • Barn som vuxit upp med Baby Led Weaning sägs bli mindre kräsna när de blir äldre. BLW handlar ju om att bebisar ska få utforska kring mat, och det har visat sig fungera då bebisar lär sig tidigare vad de gillar och inte gillar, samt att de vänjer sig vid fler konsistenser och texturer på mat. 

 

  • Bebisen får ingen särskild mat utan äter vad alla andra vid matbordet äter. Detta kan leda till ett öppnare sinne för bebisar vid tidig ålder då de ser vad föräldrarna äter och vill delta, alltså äter de mer varierat tillsammans med resten av familjen. Detta leder också tillbaka till att barnet blir mindre kräset. 
Mer att läsa  Min bebis vill inte äta - vad gör jag?

 

  • Barnet får även en bättre aptit kontroll med BLW. Ibland är det svårt att veta när barnet är mätt när du som förälder matar det. Om man då använder sig av BLW metoden får bebisen själv känna av när han/hon inte orkar mer eller inte längre är intresserad av maten. När bebisen sedan växer upp har bebisen bättre uppsyn till när han/hon inte vill ha mer mat. 

 

Avslutning:

Förhoppningsvis förtydligade det här lite kring vad BLW är samt för- och nackdelarna med det. Och kom ihåg, lär och uppfostra ditt barn på det sätt som känns rätt för dig, för det är antagligen det bästa sättet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.