Varför blir syskon avundsjuka på bebisar?

Efter andra barnet vet man redan hur det praktiskt går till: hur man byter blöjor, matar och hur man hanterar ett skrikande barn på bästa sätt. Men det svåra när det kommer till att skaffa ett andra barn är nog det känslomässiga: kommer barnen gilla varandra, kommer någon känna sig utstött och såklart, kommer det äldre syskonet bli avundsjukt/argt? Svaren på dessa frågorna kan ju såklart aldrig veta i förväg. Vissa äldre syskon blir väldigt glada och exalterade för att få en ny vän, medan andra vägrar att acceptera det. Men även om det inte finns tydliga riktlinjer för vad som komma skall, finns det alltid tips och tricks som kan komma till hands!

 

Innan barnet kommer:

Det viktigaste och bästa tipset vi har är nog att förklara för det äldre syskonet vad som kommer ske, och detta så tidigt som möjligt. Helst innan magen börjar synas. Det ger barnet tid att smälta eller bara ta i nyheterna. Beroende på hur ung eller gammal syskonet är så tar det olika lång tid att förstå vad ett yngre syskon faktiskt innebär. 

 

Om det äldre syskonet får vänja sig vid tanken att ett nytt barn kommer att vara del av familjen kanske han/hon känner mindre negativa känslor. 

 

Kärlek löser allt:

Om det äldre syskonet är väldigt arg och kanske till och med aggressiv mot det nya barnet kommer det definitivt inte att hjälpa att skrika på det äldre barnet. Detta ser bara till att det äldre syskonet känner sig ännu mer bortstött och oönskad, mer än han/hon kände innan. Det löser inga problem eller konflikter helt enkelt! Istället är det viktigt att förklara att ni som föräldrar älskar båda barnen lika mycket, och att det inte finns en favorit mellan dem. Ibland är handlingar större än ord och då måste man ägna det äldre barnet lite mer tid, bara så att han/hon verkligen förstår att ni som föräldrar älskar båda barnen. 

Mer att läsa  Min bebis vill inte äta - vad gör jag?

 

Om det äldre syskonet har en större åldersskillnad till den nyfödda bebisen, 4 år eller mer, så brukar man oftast inte se aggressiva handlingar och våldsamma ord. Istället kan avundsjukan visa sig i form av klagande. Klagandet kan handla om alla de förändrade rutinerna som “förstör” för det äldre syskonet, eller allt skrikande, de trötta föräldrarna som inte orkar lika mycket lika länge samt att det äldre syskonet uttrycker att han/hon vill skicka tillbaka bebisen, den borde inte vara kvar! Tipset till ett äldre barn är att en av föräldrarna tar ut henne/honom och gör någonting kul. Då kommer det äldre syskonet ut ur huset ett tag, får all den uppmärksamheten han/hon vill samt slipper höra bebisen. Om man gör detta med jämna mellanrum minskar avundsjukan då det äldre syskonet förstår att föräldrarna inte har någon favorit. 

 

Att skydda bebisen:

Ofta leder syskonsvartsjuka inte till några stora, svåra konsekvenser, men man vet aldrig. Därför är det viktigt att komma ihåg att inte lämna barnen själva tillsammans under denna tid, bara för att vara på den säkra sidan. Om någonting skulle hända är det efter allt föräldrarna som står skyldiga, barnen är ert ansvar. Om det sedan skulle bli så att någonting sker när ni som föräldrar inte ser kan detta skapa skuldkänslor hos det äldre syskonet längre fram, ännu om ni inte skrek på honom/henne. Än en gång är det därför viktigt att ta det säkra före det osäkra i dessa situationerna. 

 

Syskonsvartsjuka brukar gå över efter ett tag, och är inte någonting man brukar behöva oroa sig över efter något år. Men det är alltid bra att vara förberedd och redan innan det andra barnet kommer vara påläst om vad som kan göras för att förhindra en svår situation hemma!

Mer att läsa  Hur hanterar jag äldre syskon till min bebis?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.