Bra att ha hemma när du kommer hem från förlossningen

Många föräldrar blir nog överväldigade när de kommer hem med sitt lilla barn för första gången, och många har svårt att verkligen förstå att den lilla bebisen är deras och de ska helt själva ta hand om den! 

 

Lika svårt att veta vad man bör ha med sig sin “bb-väska” in till sjukhuset under förlossningen, lika svårt är det att veta vad man bör ha hemma, redo och väntande, när man kommer hem från förlossningen. Därför har vi gjort en lista som kan hjälpa dig som nybliven förälder att veta vad som är bra att ha redo.

 

Bra till bebisen:

Vad gäller kläder är det såklart bra att ha några ombyten till hands. Bebisen kan alltid spy på sig själv, bajsa ner sig helt eller smutsa ner sig på andra sätt som gör att man måste byta hans/hennes kläder. Då känns det alltid lättare att ha extra kläder rena och redo till hands så man inte behöver lämna bebisen naken medan man tvättar kläderna. Omlott Bodies, små hattar, byxor med mudd och strumpor är kläder som är bra att ha hemma till hands.

 

Förutom kläder är blöjor ett måste. Köp i olika storlekar då bebisar ofta växer fortare än vad man förväntar sig, och tänk på att tygblöjor är bättre för miljön än engångsblöjor! För att hålla bebisen ren är tvättlappar och mini handdukar bra att ha, och då tåls det också att tänka på att införskaffa sig en badbalja då det är mycket säkrare för bebisen. Se till att ha ett förberett och bestämt tvättbord där bebisens blöja kan bytas då det blir mer optimalt så.

Mer att läsa  Tips för att träna motoriken hos småbarn

 

Ett Babyskydd till bilfärden hem från förlossningen är någonting som behövs. Och om man inte känner för att betala mycket pengar för ett babyskydd som kommer användas i cirka 6 månader så finns det att hyra eller att låna. 

 

Andra saker som inte är lika viktiga men som ändå kan behövas, och som kanske gör livet lite lättare att ha hemma, är napp. Ifall bebisen vill suga på någonting kan en napp alltid komma till användning. En mjukgörande kräm mot skavsår eller irritationer. Bebis hud är väldigt ömtåligt och bara att torka av efter att bebisen bajsat kan irritera, eller så får bebisen skavsår av någonting han/hon har på sig eller av en rörelse han/hon gör, och då behövs en mjukgörande kräm. Exempel är Bepanthen som är en tjock, väldigt effektiv kräm för alla sorters irritationer. 

 

Vill man vara extra förberedd kan man köpa hem en bröstpump och en nappflaska. Att vara mamma kan vara tufft med all amning, och om man ibland vill ge sina bröst en paus kan man pumpa in den i en nappflaska och låta bebisen dricka från den istället. Då kan även partnern få chansen att hjälpa till med matning, vilket ger mamman rum för andra aktiviteter. 

 

Bärselar är heller ingen dålig idé att införskaffa sig, speciellt om man har en bebis som alltid behöver vara nära, eller om man är en förälder som alltid vill ha bebisen inom sikt. Man kan då ta med sig bebisen överallt utan att trötta ut armarna, samtidigt som man får armarna fria och kan använda dem till annat. 

Mer att läsa  Varför blir syskon avundsjuka på bebisar?

 

Bra till mamman:

När det kommer till mamman så är det lika viktigt för henne att det viktigaste finns hemma när hon anländer efter förlossningen. Hon är ju nästan lika skör som bebisen, och hon har säkert gått igenom helvete med födseln. 

 

Därför bör det finnas stora, mjuka trosor, extra stora bindor – helt enkelt bör allt mamman har på sig vara stort och luftigt för bekvämlighet. Tajt och trångt är ingenting som kommer att fungera efter förlossning, allt måste istället vara luftigt och rörligt så att kroppen i sin takt kan återhämta sig. Det är även bra att investera i en bra amnings-BH som inte har metallbyglar och är allmänt mer bekväma under amningen. Man kan även investera i amningsinlägg för att undvika läckage, och då finns det både engångs skydd och flergångs som är mer miljövänliga!

 

Såklart måste mamman få unna sig själv under denna tid, och det viktiga att tänka på är att må bra, inte att komma i form så fort som möjligt. Ta denna tid till att äta mycket choklad och snacks, frånse städning och tvättning för en extra sovstund när du får chansen och spendera så mycket tid med bebisen som möjligt. Ingen stress, det finns tid senare att städa, tvätta och gå till gymmet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.