Så kan du hjälpa ditt barn att lära sig läsa

Att lära sig läsa är nog den största delen och nog den viktigaste delen av ett barns utveckling. Att kunna kommunicera med ord är hur vi människor socialiserar, samt att läsning gör att vi kan förstå varandra i text. Såklart vill alla föräldrar ge sina barn de bästa förutsättningarna, och även om barn får lära i skolan hur man läser, är det lika viktigt att barnet får lära sig hemma också.

 

Vad säger forskarna?

Enligt forskning.se så finns det endast en läsmetod som stöds av forskning som faktiskt visat starka resultat. Metoden bygger på att barnet ska ljuda ut alla bokstäver och har visat sig vara den metod som hjälpt barn med skriv- och lässvårigheter. 

 

Hjärnan tar sönder ord till enstaka bokstäver för att sedan sätta ihop dem till hela ord igen när varje bokstav är förstådd, och det är precis så vi borde lära våra barn att läsa. Genom att först ljuda bokstäver kommer de tillslut sätta ihop bokstäverna till ord som i sin tur blir meningar. Barn måste helt enkelt börja med att lära sig hur ljuden i ett ord låter. 

 

Enligt forskning ska ljudning också hjälpa mot dyslexi och skriv- och lässvårigheter. Detta då barnen lär sig tidigt att kunna koppla ihop hur bokstäver låter med hur de ser ut. Den så kallade avkodningsförmågan. 

 

Träna varje dag:

Det bästa man kan göra som förälder är att be barnet läsa lite varje dag. Innan läggdags eller efter maten kan man sätta sig ner tillsammans och läsa en barnbok. Låt då barnet ta sin tid att ljuda ut alla bokstäver, att lära sig läsa är ju en väldigt lång process. Det kan då också hjälpa att läsa samma bok varje dag tills barnet kan den boken. Att lära sig ljuda bokstäver och genom det lära sig ord är lättare om orden i början är samma varje gång man läser. 

Mer att läsa  Tips för att träna motoriken hos småbarn

 

Metoden som inte fungerar:

I många skolor och kanske till och med hemma använder man sig ofta av bilder för att lära barnen läsa. Man visar upp en bild på ett djur eller ett objekt, berättar vad det är och upprepar man det tillräckligt många gånger kommer barnen knyta ordet med bilden och lära sig ordet. Problemet med denna metoden är att man lägger fokus på hela ordet istället för bokstäverna som bygger upp ordet. Metoden med bilder stjäl tid från inlärningen av bokstavskunskap och barn som redan har skriv- och lässvårigheter får det ännu svårare att hänga med i skolan. 

 

Andra tipa:

Här kommer snabba och enkla tips som kan hjälpa dig lära ditt barn läsa!

 

  • Prata med barnet från födseln så ofta som möjligt. Allt tankar kan kommuniceras högt så bebisen vänjer sig tidigt vid ljud röster och språk. 
  • Skaffa ett bokstavspussel spel.
  • Att ha undertexter på de serier barnet kollar på kan hjälpa dem koppla ord till bokstäver. 
  • Bra, intressanta barnböcker som får upp intresset av att läsa för skojs skull.  

 

Att lära barn läsa är en lång och ganska svår process. Som tur är får vi Sverige hjälp av skolan och lärare som sätter barnets utbildning först, men det innebär inte att vi som föräldrar ska luta oss tillbaka och inte hjälpa till. Läsning och ordförråd slutar aldrig att växa, det finns alltid någonting nytt att lära sig inom språk, och lite hjälp på traven behöver alla, unga som vuxna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.