Detta Behöver Du Tänka På Inför Ett Barnkalas

Som barn är födelsedagskalas något av det viktigaste (och roligaste) som finns. Det kan till och med vara roligare än att faktiskt fylla år och bli äldre. Som förälder vill man därför att ens barn ska få det kul med alla kompisar, men att planera ett barnkalas är inte alltid det lättaste som finns. Då kan det vara bra att få hjälp på traven för att veta vad som behöver tänkas på inför ett barnkalas.

 

Bästa åldern att börja med barnkalas: 

Det kan vara svårt att veta vilken ålder som passar bra för barnkalas. Är barnen för unga kommer de tyvärr inte komma ihåg det. Därför skulle vi säga att runt 5-6 årsåldern skulle passa bra för riktiga barnkalas. Innan det kan man såklart ha sammankomster för familjen och de närmaste, men det behövs inga kalas för alla barnen, speciellt eftersom de är så små. 

 

Men vid 5-6 årsåldern har barnen börjat skaffa tajta vänskaper med barn i förskolan, och då skulle det passa helt perfekt att bjuda över de vännerna för lite lekar och tårta. Då kan det vara bra att veta att de flesta föräldrarna nog kommer stanna kvar på de första kalasen när barnen är som yngst. Då får du hjälp med att hålla koll på allt! Men allt som barnen blir äldre kommer de definitivt inte vilja att deras föräldrar stör, och då kommer ansvaret att städa falla på dig som förälder!

 

Antalet barn och inbjudningar:

Frågan kring antalet barn man borde bjuda in kommer alltid att falla på både dig som förälder, men också på födelsedagsgrisen som ska firas. Om barnet så vill ha hela klassen där eller bara en eller två vänner kommer det sista valet att vara ditt, då det är ditt hus och dina regler. 

Mer att läsa  Roliga lekar som du kan göra med din bebis:

 

Efter valet kring vem och hur många som ska komma gjorts så måste man såklart skicka ut inbjudningar. Vi ser inget bättre sätt att göra detta än att skicka ut brev till alla för att på ett festligt och traditionellt sätt bjuda in alla. Annars blir det en massa strul med facebook eller sms grupper där alla föräldrar måste vara delaktiga, medans barnen inte alls får vara delaktiga. Ett brev i brevlådan eller brev som delas ut på förskolan/skolan är alltid kul och intressant att få, även om det inte är så värst modernt. Rekommendationen blir att skicka ut det en till två veckor innan kalaset, så att alla får tid på sig att förbereda och köpa present. (om sådant ska delas ut.)

 

Tid för kalaset:

Hur länge ett kalas bör pågå beror på åldern på barnen. Om de är små, 5-6, räcker två timmar. Det är bättre att avsluta på topp än ha ett långt kalas där alla tillslut blir trötta och inte orkar göra något. Sedan kan man öka tiden ju äldre barnen blir. 

 

Såklart beror det också på vad som ska göras på kalaset. Alla lekar och aktiviteter, men också om man ska ha ett pyjamasparty eller annat tema. Då krävs mer tid, men som sagt bör barnen vara lite äldre vid dethär laget. 

 

Själva upplägget:

Såklart måste ett barnkalas ha lekar, det blir ju alltid roligare så, men man behöver inte alltid börja direkt med lekar. Börja långsamt med att låta barnen prata med varandra och värma upp lite. För de mer sociala barnen är det lätt att börja prata med allt och alla, men för de mindre sociala barnen tar det lite tid för dem att mjukna upp. Sedan kan man alltid ta lekarna. Om inspiration och idéer till lekar och aktiviteter behövs har vi en artikel kring de bästa lekarna för barn kalas här:

Mer att läsa  10 roliga lekar till barnkalaset

 

Efter lekarna, när man tröttat ut barnen lite, kan man ta fram maten (om det ska ätas) och sedan tårtan så att gästerna kan sjunga för födelsedagsgrisen! Om man känner för det kan presenterna tas sist av allt eftersom, igen, alla är uttröttade efter lekarna. 

 

Vad ska man bjuda på?

Det sista som behövs ta upp inför planeringen kring ett barnkalas är maten. Om man inte bara ska bjuda på tårta kan maten vara något av det viktigaste på kalaset. 

 

Man kan göra det lätt för sig med att beställa pizza, och då kan man fråga runt hos föräldrar, eller be födelsedagsgrisen fråga vännerna, vem som gillar vad på pizzan. Annars gillar nog alla margarita och vesuvius! Om man har tid och inte för många gäster kan man låta barnen göra pizza tillsammans!

 

Om man har ett mindre kalas, eller vill göra saker lite mer komplicerat, kan man själv laga maten. Då passar:

  • Kyckling och pommes, 
  • Pastasallad, 
  • Tacos,
  • Nachos,
  • Pasta & köttfärssås.

 

Avslutning:

Som sagt så kan barnkalas vara väldigt uttröttande för de som planerar och håller i kalaset. Men det blir alltid värt det i slutändan när man får höra hur kul alla hade det, speciellt om födelsedagsgrisen älskade festen! Sedan är det ju så att barn inte är så svåra att imponera på, och så länge man kommer ihåg det så kan man ta ett djupt andetag och ta sin tid med planeringen. Allt behöver inte vara planerat in i minsta detalj, barn brukar gilla spontanitet.

Mer att läsa  Så kan du hjälpa ditt barn att lära sig läsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.