10 roliga lekar till barnkalaset

Kalas är någonting som nog alla barn älskar. Godis, tårta, presenter och lekar är väl någonting som inget barn säger nej tack till?! Men ibland kan det vara svårt att veta vilka lekar man borde ha på sitt barnkalas och vilka som alla barn kommer finna någon sorts glädje i, men vilken tur att vi finns här för att hjälpa då!

 

  • Skattjakt:

Skattjakter har varit del av barnkalas i flera år, och är nästan alltid en hit! Ett tips är att lägga fram en karta med en förklaring till vad som kommer hända. Kanske har en pirat tappat bort sin karta som leder till en stor godis skattkista, och nu är det upp till barnen tillsammans på kalaset att hitta skattkistan full med godis! Ledtrådar kan vara utspridda runt om i huset, och en ledtråd leder till nästa, tills barnen tillslut hittar själva kistan! Eller så kommer man på någon annan form av rolig skattjakt för de små!

 

  • Paket leken:

Du börjar med att slå ett paket i ett paket i ett paket – ja, du förstår! Det ska finnas lika många lager paketpapper runt paketet som det finns barn på kalaset. I mitten av paketet ska det också finnas någon sorts present, det kan vara allt mellan en liten leksak till någon form av godis. Barnen ska sedan sätta sig i en cirkel, och medan musik spelas i bakgrunden ska de skickas runt paketet i en cirkel. Musiken pausas slumpmässigt och det barn som har paketet i handen får då öppna ett lager av presentpapper. Tillslut kommer det endast finnas ett lager presentpapper kvar, och det barn som öppnar det sista lagret och hittar presenten inuti har vunnit spelet!

 

  • Ballongleken:

Det finns många versioner av lekar med ballonger, men i denna handlar det om att hålla ballongen i luften längst! Alla barn blåser upp vars en ballong, eller om ni väljer att göra detta själva innan kalaset börjar, och sedan håller alla upp sin ballong över huvudet. När någon sagt “nu!” kastar barnen upp sina ballonger i luften, och sedan gäller det att hålla den där. Hurdå? Kanske du undrar. Jo, genom att sparka, slå eller blåsa på den. Det barn som lyckas hålla sin ballong i luften längst vinner något sorts pris!

Mer att läsa  Detta Behöver Du Tänka På Inför Ett Barnkalas

 

  • Dansstopp:

Precis som skattjakt är dansstopp ännu en lek som alltid är en hit! Denna leken går ut på att alla barn samlas på en större yta där de har rum att röra sig och dansa. Sedan sätts musiken på och så länge musiken spelas får barnen dansa fritt. Men när musiken slumpmässigt stoppas måste alla stå helt stilla! Om någon rör sig efter att musiken stoppas måste de gå av dansgolvet som förlorare! Det sista barnet kvar på dansgolvet vinner! Och då är det alltid kul att få ett pris för det!

 

  • Sätta svansen på åsnan:

Här har vi ännu en lek som varit populär i många år, och med bra anledning! Sätta svansen på åsnan handlar om att man ritar upp en åsna från sidan eller lite bakifrån på ett stort papper. Sedan gör man en liten svans av garn och sätter fast den vid en bit tejp eller nål som ska stickas igenom pappret. Barnen får sedan turas om att med ögonbindel gå fram och försöka sätta svansen rätt på åsnan. Här kan det bli mycket skratt om man sätter den helt fel, och vill man göra leken svårare kan man alltid snurra barnet runt några varv för att försvåra leken. Det barn som sätter svansen mitt i prick vinner och får då ett pris!

 

  • Blindbock:

Detta kan man nog räkna som en lite äldre kalaslek, men den kan lätt introduceras på nytt till de yngre generationerna och bli en hit! Man börjar med att välja ut en blindbock, alltså den personen som ska sätta på sig en ögonbindel för att sedan snurras runt i cirklar. När alla barn hittat ett gömställe ska blindbocken börja leta, kom ihåg att barnen måste gömma sig dit blindbocken når! Detta eftersom när blindbocken fångat ett barn ska blindbocken gissa vem han/hon fångat. När blindbocken gissat rätt byter de personerna plats och leken börjar om på nytt!

Mer att läsa  Roliga lekar som du kan göra med din bebis:

 

  • Limbo:

Här har vi nog den lättaste barnkalas leken som antagligen alla kan! Den går ut på att två personer håller en pinne mellan sig. Barnen på kalaset ska därefter gå under denna pinnen genom att böja bakåt på ryggen. Pinne flyttar sig längre och längre ner efter varje runda, och tillslut kommer barn att åka ut då de inte kan ta sig under pinnen! Det barn som är sist kvar får något sorts pris!

 

  • Tre-bens race:

Denna leken är inte lika populär, men otroligt rolig ändå! Den fungerar bäst i större grupp då man måste dela upp deltagarna i grupper om 4-6 personer. Sedan ska man binda ihop allas ben på en rad så att du delar ben med de två personerna bredvid dig. När alla är ihopknutna på en rad ska lagen tävla om att springa en viss sträcka och gå i mål innan något annat lag gör det! Detta gör att alla skrattar och har det roligt på barnkalas, så länge alla kommer ihåg att det är på skoj!

 

  • Sockermunken:

Detta är en lättare lek som även de minsta kan ta del av. Sockermunkar går ut på att alla deltagare får en sockermunk som de sedan ska försöka äta upp utan att slicka bort sockret som sätter sig kring läppar och mun! Detta kan vara svårt för de allra minsta att klara av, men de får iallafall njuta av en riktigt god munk!

 

  • Hela havet stormar:

Såklart var den sista kalasleken tvungen att vara den traditionella “hela havet stormar” som folk från alla åldrar kan ta del av och älskar! Helt enkelt går “hela havet stormar” ut på att man sätter en massa stolar i en cirkeln, eller kanske en oval, med ryggen av stolarna mot varandra. Men se till att räkna alla deltagare innan då antalet stolar måste vara en mindre än deltagarna. Sedan sätts musiken på och alla börjar gå runt i en cirkel kring stolarna. Man går och går tills musiken stannar, och då gäller det att så snabbt som möjligt hitta en stol att sätta sig ner på. Siste man som står upp måste ställa sig åt sidan och medge förlust. Sedan tas ännu en stol bort och leken fortsätter tills det endast finns två deltagare och en stol kvar. Det kan bli en riktig kamp på slutet. 

Mer att läsa  Tips för namngivningsceremonin (borgerlig namngivning)

 

Och där var våra 10 bästa lekar till det perfekta barnkalaset. Såklart kan alla åldrar delta i lekarna, men tänk på att de minsta inte kan göra allt de äldre barnen kan. Kom även ihåg att berätta för de små att det viktigaste är att man har kul och njuter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.