Roliga lekar som du kan göra med din bebis:

I en bebis första år i livet handlar allt om att lära sig nya saker, och lekar är faktiskt ett bra (och roligt) sätt som du som förälder kan hjälpa till med bebisens utveckling. Lekar för bebisar främjar språkkunskap, socialt samspel samt självkänsla hos barn i ung ålder, och ovanpå det är det ett perfekt sätt att spendera tid med din bebis. Men det är inte alltid lätt att veta vilka lekar som passar de mindre, och just därför finns vi här!

 

Varför är lek viktigt?

Det finns många anledningar till varför lek är viktigt för barn. Bland annat utvecklar sitt språk genom att konstant kommunicera, de lär sig dela med sig av saker, de lär sig empati för andra människor och att ta hänsyn till andras känslor. Att leka ute är såklart också bra för konditionen men också den mentala hälsan. Frisk luft är bra för oss alla! 

 

0-6 månader:

Vid denna åldern klarar bebisen inte av för mycket synintryck då det blir jobbig att ta in allt nytt och de då blir överstimulerade. Enkla lekar som låter bebisen fokusera på dig eller på en leksak håller bebisen lugn men intresserad.

 

  • Håll fram en leksak till bebisen och flytta den från sida till sida. – Se till att bebisen följer leksaken med ögonen, för då vet du att bebisen lär sig fokus. Bebisar gillar ljusa, färgglada färger då de lättast kan fokusera på dessa, så se till att köpa leksaker med ljusa, men inte för starka färger.

 

  • Sjung visor samtidigt som du klappar takten med deras händer eller med dina händer mot deras mage eller ben. – Detta är en enkel lek som hjälper bebisen hålla fokus på en övning, samt att bebisen vänjer sig vid röster och ord, språket helt enkelt. 
Mer att läsa  10 roliga lekar till barnkalaset

 

  • När bebisen nått cirka 5 månader kan du börja leka ‘titt-ut’ med henne/honom. – Även om ‘titt-ut’ inte är den mest pedagogiska leken så får den alltid bebisar att skratta, och det syns tydligt hur mycket de älskar att hitta ditt ansikte efter det så mystiskt försvann i några sekunder! 

 

6-12 månader: 

Det är under denna tid som finmotoriken börjar sätta igång och en hel ny värld öppnas där bebisen kan ta och hålla i sina egna leksaker utan någon större hjälp. Bebisen upptäcker även att han/hon har en påverkan på saker och börjar då repetera nya färdigheter om och om igen!

 

  • Rulla en boll fram och tillbaka mellan er – Med denna lek så övas turtagning för bebisen! 
  • Sätt ord på alla de saker bebisen håller i eller leker med. – Detta hjälper bebisens språkförmåga och kan öka bebisens förståelse för objektet han/hon håller i. 
  • Stapla klossar ovanpå varandra, riv ner och börja sedan om på nytt. – Detta hjälper bebisens motorik samt förståelsen för vilken sorts påverkan bebisen har på saker runt omkring.
  • Du kan även sjunga “huvud, axlar, knä och tå” för att öka bebisens förståelse för kroppsdelar samt den allmänna språkförståelsen. 

 

1-2 år:

Det är vid denna åldern de flesta barn lärt sig eller håller på att lära sig gå, detta gör att de vill bli en aktiv del av familjen och gillar att hjälpa föräldrarna. De älskar att utforska, upptäcka nya saker samt lära sig nya förmågor, vilket ofta innebär att de leker lika bra med sig själv och sin egen fantasi som med föräldrar och vänner. Det är också ofta vid denna tiden barn upptäcker hur roligt man kan ha det utomhus, samt hur kul det är att bli smutsig i lera och sand!

Mer att läsa  Så kan du hjälpa ditt barn att lära sig läsa

 

  • Hinkar och spadar är ett måste om man tar med barnet till lekplatsen, då barn vid denna åldern älskar att hälla vatten, sand eller lera mellan olika hinkar. Samt skapa konstiga hopkok av det de hittar på marken.
  • Som sagt så vill barn vid denna åldern vara en aktiv del av familjen, och ofta älskar de att göra det vi gör. Så ge barnet en gammal telefon, handväska, nycklar eller något annat gammalt som inte är så värst ömtåligt. 
  • Någonting som många barn gör vid denna åldern är att samla insekter eller sniglar i en hink. Då är det viktigt att alltid finnas i närheten och antingen kommunicera eller demonstrera hur man bör hantera dessa djur, då de också är levande varelser. Att tydligt förklara att man måste vara väldigt försiktig lär barnet empati, men utvecklar också finmotoriken, alltså fin känsligheten hos barnet. 

 

Som sagt så är det alltid bra för bebisar och barn att leka olika lekar, då det är en väldigt viktig del av deras utveckling. Så länge de får röra på sig, upptäcka och lära sig något nytt, hur stort eller litet, så är lekar alltid någonting positivt i barns liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.