När och hur ska man introducera mat till bebisen?
Som nybliven förälder är det mycket att tänka och hålla reda på. Och inte minst när det gäller maten. Hur vet du när din bebis är hungrig? Hur mycket mat ska du ge, vilken typ av mat ska du ge? Och när är det dags att introducera mat till bebisen?
Här kan du läsa mer om just precis det: när och hur man introducerar mat till sin bebis under det första året.
De första månaderna
Under de sex första månaderna ger bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen tillräcklig med den näring och energi som barnet behöver. Men amningen handlar inte bara om näring och energi till barnet, utan ger också en del av den närhet som bebisar behöver. Bröstmjölk är den bästa maten för små barn och det är därför bra att fortsätta ge bröstmjölk hela första året eller längre, alternativt bröstmjölksersättning.
Genom bröstmjölken får bebisen i sig all den näring som behövs, med undantag för D-vitamin som barnet behöver få i sig via D-droppar.
Smakprover och smakportioner
En del barn intresserar sig tidigt för mat och tidigast från fyra månaders ålder kan du låta barnet smaka på små små prover av vanlig mat. Även om du ger små smakprover är det viktigt att fortsätta amma som vanligt. Smakproverna får inte konkurrera ut amningen eller bröstmjölksersättningen. Fördelen med att ge små små smakprover är att barnet långsamt får möjligheten att upptäcka nya smaker och konsistenser. Men låt smakproverna vara just små smakprover, till exempel låt ditt barn smaka en liten liten sked (storleken av ett kryddmått ungefär) av din mat.
Om smakproverna inte intresserar barnet, behöver du inte ge några. Då är det bättre att vänta någon månad och ge det tid. Bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen ger all näring barnet behöver just nu.
När barnet är cirka sex månader behöver barnet börja med vanlig mat för att få i sig tillräckligt med näring och energi. Till exempel behöver barnet nu få i sig mer järn, vilket de har svårt att få i sig endast genom bröstmjölken. Att ge smakportioner innebär att ge små portioner av vanlig mat för att vänja barnet vid nya smaker, konsistenser och former. Låt gärna barnet försöka äta själv tidigt, även om det blir kladdigt och det mesta hamnar utanför till en början. Det kan ta tid och därför är det viktigt att ha tålamod och inte stressa fram. Det viktiga är att mat ska vara något kul och njutningsfullt, inte ett jobbigt moment. Du och din bebis får tillsammans prova nya varianter för att komma fram till vad som just passar er. Detta sätt kallas även för Baby-Led Weaning (BLW).
Vad ger man för smakportioner och hur?
Det finns inga “regler” till vad man ska börja med för mat och det går bra att prova flera livsmedel samtidigt. Men det bästa för barns magar är kokt mat, och dessutom är det bra då det är mjukt och därmed förhindrar barnet från att sätta maten i halsen. Du kan också ge färsk frukt, i mosad form. Var kreativ och prova er fram till vilken mat som passar ditt barn bäst. Det viktiga är att maten har en mjuk konsistens och se även till så att den inte är för varm. Men börja med små mängder, så att barnet får vänja sig gradvis.
Det spelar ingen större roll vid vilken tidpunkt på dagen du ger smakportionerna. Vissa tycker det fungerar bäst vid lunch, medan andra till middagen. Se bara till så att barnet inte är för hungrig, trött eller mätt. Och kom ihåg: alla barn är olika och accepterar den nya maten olika snabbt. Tvinga inte ditt barn att äta, utan låt det ta tid och vänta hellre några dagar för att sedan prova igen om barnet inte vill. Det kan ta tid, så ha tålamod och prova dig fram! Var kreativ och hitta roliga sätt att servera portionerna på. Mat ska vara kul och något njutningsfullt!
Från åtta månader
I takt med att barnet växer och blir äldre behövs också mer näring. När du märker att barnet vill ha mer mat kan du successivt öka smakportionerna till små måltider. Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning innehåller fortfarande mycket av den näring och energi som barnet behöver och det är därför ingen brådska att börja med vanlig mat vid alla måltider. Låt ditt barns intresse styra takten för maten.
När barnet är tio till tolv månader, behöver det få i sig två huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan.