Mitt barn sover dåligt – vad kan jag göra?
Ibland kan det kännas omöjligt att få bebisar att sova, och ibland undrar man om hela deras dygnsrytm är uppochnervänd när de är uppe så länge på kvällen och sover mitt på dagen. Och tyvärr sover de inte alls ibland, och då blir man oroligt om det är någonting fel på dem! Ofta är det aldrig någonting som är riktigt fel, vilket är varför det alltid hjälper att läsa på om barns sovrutiner innan man antar det värsta.
Varför är sömn viktigt?
Vi behöver alla sömn för att låta hjärnan och kroppen återhämta sig. När vi sover så bearbetar hjärnan all kunskap och alla upplevelser vi varit med om under dagen så att den kan lagras i vår hjärna. För barn och unga är sömnen även viktig då växthormonet utsöndras till största del när man sover.
Barns sömn beroende:
Som unga behöver vi mer sömn än som vuxna, men barn i olika åldrar behöver olika mycket sömn, och här visas det:
- 0 – 12 månader: 15 – 18 timmar per dygn. (det är dock väldigt olika från barn till barn)
- 1 – 3 år: 12 – 14 timmar per dygn.
- 3 – 6 år: 11 – 12 timmar per dygn.
- 6 – 12 år: 10 – 11 timmar per dygn.
- 12 och uppåt: 8 – 9 timmar per dygn. (men vissa ungdomar behöver mer i puberteten)
Sova tillsammans:
En anledning till varför ditt barn inte sover så bra kan vara att han/hon inte känner din närhet. Många barn gillar att sova nära sina föräldrar då de känner sig säkrare så, samt att det skapare ett tajtare band mellan förälder och bebis. Ett tips är då att antingen ha bebisen på sängen bredvid dig, men då är det viktigt att komma ihåg att skapa tillräckligt mycket utrymme för att du ska kunna rulla över i sömnen utan att skada bebisen. Annars kan du alltid ställa spjälsängen bredvid din säng så att barnet ser ett åtminstone känner av dig. Bebisar har kvar överlevnadsinstinkten att hålla sig nära sina föräldrar för överlevnad, och det gäller speciellt när bebisen är som mest utsatt och sårbar.
Mat på natten:
Förutom att ha konstiga sömnrutiner så kan bebisar även ha konstiga mat rutiner. Om ditt barn ofta vaknar mitt i natten och börjar skrika kan detta bero på att han/hon är hungrig. Det kan låta som den enklaste och mest självklara förklaringen, men det är också ofta så det är.
Ha en bestämd rutin:
Ett bra sätt att få barnen i säng är att förbereda dem för det, och det gör man på lättaste sätt med en bestämd rutin som man försöker följa varje kväll. Rutinen kan vara att lägga ifrån sig mobil/plattor, (om barnet är äldre) läsa en bok, (antingen att barnet läser eller så läser du för barnet) borsta tänderna, gå på toa/byta blöja, (så bebisen sover i ny och ren blöja) sjung en långsam sång eller någonting annat som ger en bestämd rutin. Med rutiner börjar barn sakta men säkert förstå vad som kommer ske mot slutet av rutinen, och då förbereder sig hjärnan för att snart hamna i sängen. En lugn rutin som varvar ner barnet kan också bidra till att han/hon blir tröttare och faktiskt vill gå och lägga sig. Det värsta man kan göra att att vara hajpad ända in i slutet, för det kommer ta extra tid för hjärnan att varva ner efteråt.
Andra anledningar:
Här kommer fler anledningar till varför ditt barn sover dåligt, som tyvärr inte har någon snabb lösning, men som ändå kan vara bra att veta om!
- Bebisen har någon slags infektion. Här räcker en enkel förkylning för att bebisen ska känna obehag och börja sova dåligt under natten.
- Bebisen har växtvärk. Även om vi själva inte kommer ihåg det, eller så hade vissa bara inte ont som andra, så har vi alla någon gång haft växtvärk. Det är inte så värst ku loch kan framkalla obehag för bebisen, och vid brist på andra sätt att kommunicera så skriker bebisen.
- Bebisen har ömt eller irriterat tandkött när mjölktänderna ska ut. Mycket händer hos en liten bebis, eftersom bebisar inte är färdigutvecklade när de föds, som skapar jobbiga känslor och kanske till och med smärta.