Min bebis sover mycket, är det bra eller dåligt?

Föräldralivet är fullt av utmaningar. Redan från dag ett förväntas vi agera som fullfjädrade mammor och pappor. Men hur man ska vara och agera som förälder är inga kunskaper man föds med. Därför kan frågetecknen bli många, speciellt om vi är förstagångsföräldrar. Ofta jämför man sig därför med andra nyblivna föräldrar och deras barn.

När frågorna hopar sig är det naturligtvis skönt att kunna tala med någon annan som är i samma sits som en själv eller har större erfarenhet av föräldraskap. Då kan man utbyta tips och idéer som är grundade på erfarenhet och inhämtad praktisk kunskap. Med ökad kunskap blir det lättare att känna sig trygg i föräldrarollen.

Men precis som oss vuxna är våra barn också egna individer med olika förutsättning och behov. Redan som spädbarn är våra bebisar därför mycket olika varandra. Ändå känner vi väl alla till frågeställningar av typen: ”Varför gör mitt barn så? Det verkar ingen annans baby göra”. Frågor i den stilen har väl alla föräldrar någon gång ställt sig.

Men vi måste alltid komma ihåg att varje barn är unikt. Utvecklingen kan skilja sig mycket från ett barn till ett annat. Också mellan syskon kan skillnaden vara stor. Därför är det svårt att jämföra ett barn med ett annat. Inte minst gäller det också deras behov av sömn och sömnmönster.

En skön natts sömn för din bebis
Din bebis behöver inte lära sig sova, eftersom sömnen är biologiskt styrd. När barnet blir större behöver du däremot införa sömnrutiner. Som nyfödd har din bebis en ojämn dygnsrytm och under de första månaderna styrs bebisens sömn i första hand av mättnad och hunger.

Mer att läsa  Mitt barn sover dåligt - vad kan jag göra?

Under sitt första år sover din bebis i snitt 15 – 18 timmar per dygn. Men i den här åldern är det stor skillnad mellan olika barn när det gäller hur de sover. Sömnmönstret ändras också från vecka till vecka. Men allt eftersom din bebis växer blir sömnmönstret stabilare.
Redan när din bebis är mellan 2 och 4 månader börjar hen oftast sova mer på natten och vara vaken mer på dagen. Antalet sömntimmar per dygn kan nu också minska något.

Din bebis utvecklas nu snabbt och börjar även lära sig skillnad på dag och natt. Det gör att hen också börjar hitta en fastare dygnsrytm. Som förälder kan du hjälpa din bebis i detta genom att gå ut med hen i ljuset en stund på dagen och hålla det mörkt och tyst på natten.
Liv, rörelse och ljus förknippas då med att vara vaken. Medan mörker, lugn och tystnad betyder att man ska sova.

När din bebis är kring 6 månader gammal har hen kommit så långt i sin utveckling att det blir lättare och viktigare att skapa fasta sovrutiner. Medan din nyfödda bebis sover åtminstone tre gånger under dagen, med bara 1 till 2 timmars vakentid emellan, brukar nu antalet sovtillfällen dagtid minska. Din 6 månaders bebis kanske nöjer sig med att sova två gånger på dagen. Men, åter igen, barn är olika.

Bebisens livsviktiga sömn
Det är när vi sover som vår kropp och vår hjärna får möjlighet att återhämta sig. Kroppen läker och sömnen stärker immunförsvaret. Detta medan hjärnan bearbetar dagens upplevelser samtidigt som den lagrar nya kunskaper och minnen. Detta är något som gäller för både barn och vuxna.

Mer att läsa  Tips för att träna motoriken hos småbarn

Men för ditt barn är sömnen också mycket viktig för att hen ska växa rent fysiskt. Detta eftersom kroppens tillväxthormon till stor del utsöndras under sömnen. Barnets sömn är alltså livsviktigt och absolut nödvändig på flera sätt då den främjar både kroppens och sinnets utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.