Hur förbereder man sig på att bli förälder?
Att bli förälder är en av de största förändringarna man kan göra i sitt liv. För det handlar inte bara om att ta hand om själva barnet, det handlar även om allting annat runt omkring. Allt som behöver köpas, alla rutiner som behöver ändras och alla de vanor som kommer se annorlunda ut då man har en till människa i sitt liv att ta hänsyn till. Så hur förbereder man sig då egentligen på denna resa av utveckling som man kommer att få ta del av som nybliven förälder? Jo, vi har satt ihop en artikel som berättar om saker som är viktiga att tänka på innan och när barnet har kommit. Då kan man som förälder lättare planera och preparera dig inför bebisens ankomst!
Allt är nytt:
Om det är första gången man blir förälder har man ingen tidigare erfarenhet av barn och av att uppfostra dem, vilket gör tanken på att lära upp barnet mycket läskigare än det hade varit för någon som skaffat sitt andra eller till och med tredje barn.
Men det viktigaste att tänka på är att det kommer ta tid att bygga upp en bra relation till barnet. Precis som alla relationer kommer det ta tid och viljestyrka att få den “förstklassig”, trots att man tror att en relation till en bebis bör vara lättare att bygga upp. Vissa föräldrar får direkt en förbindelse med sin bebis och känner extremt starka känslor för barnet medan andra inte får lika starka känslorna. Vissa kanske inte känner någonting alls. Detta är ingenting att oroa sig för då, som sagt, så kräver alla relationer tid och viljestyrka. Man kan dock alltid prata med en sjuksköterska på BVC eller en psykolog om man själv inte känner sig bekväm med relationen eller känslorna gentemot bebisen!
Ta hand om dig själv:
Ett annat viktigt tips är att verkligen ta hand om sig själv som förälder. Om du må dåligt mentalt, t.ex dålig sömn, dåliga matvanor eller inget egentid, så kommer du inte kunna ta hand om barnet fullt ut. Det krävs mycket av föräldrar, men det betyder inte att du som förälder ska gå runt och må dåligt så att ditt barn kan må bra. Prioritera dig själv och om ni är två föräldrar som tar hand om barnet ska ni se till att dela allt omhändertagande på 50/50 för att underlätta. T.ex så kan ena föräldern mata på natten och andra tar på morgonen, sen kan man byta dagen efter. Detta ger båda lika mycket sömn varje natt, vilket hjälper den mentala hälsan.
Ta dig tid för barnet:
Viktigt att tänka på är att under de första månaderna bör man alltid hålla barnet nära så att han/hon kan vänja sig vid dig. Ditt utseende, lukt, känsla etc. Därför är det så extremt viktigt att ta sig tid att ta hand om barnet och spendera all fritid med honom/henne. Det är också då viktigt att tänka på att detta inte endast appliceras på mamman i fråga, att barnet känner till sin pappa är precis lika viktigt!
Prova dig fram:
Inte alla stilar passar alla föräldrar, och du behöver inte alltid lyssna på alla andra för att veta vad som är rätt. Vi människor har en magkänsla av en anledning, för det mesta har den rätt! Och därför borde vi följa den mer. Du behöver inte fråga alla om vartenda detalj, barnet är ditt i slutändan, och ibland fungerar det bäst att prova sig fram. Barn är trots allt väldigt olika, och det som fungerat för din väninna kanske inte kommer fungera för dig.
Förändringar i parlivet:
Tyvärr är det inte bara yttre förändringar som sker när man får barn tillsammans, det kan även ske inre förändringar mellan relationer. Speciellt i relationen mellan dig och partnern som uppfostrar barnet. Till exempel kan sexlusten hos en av föräldrarna minska eller till och med försvinna ett tag, och det blir då lätt att man känner sig avvisande eller så får man dåligt samvete över det. Det är då viktigt att ha konversationer vuxna emellan och diskutera hur ni båda känner. Ett sätt att lösa detta är att bara spendera tid med varandra. Se på film, laga mat, gå på promenader, vad som helst fungerar bara man spenderar tid tillsammans och påminner sig själv om allt det bra i relationen.
Som sammanfattning vill vi bara säga att man inte kan förbereda sig helt på att bli förälder. Alla bebisar beter sig på olika sätt, och det finns inget fel med att göra misstag längs vägen, för det är dem misstagen man lär sig av!